Over Voorschoten

Voorschoten is een plaats en gemeente in het westen van Zuid-Holland. Enkel gescheiden door het Korte Vliet kanaal grenst het ten noorden aan de stad Leiden.

Choiz Makelaars in Voorschoten

In Voorschoten en omstreken begeleiden de makelaars van Choiz jou bij de aan-, of verkoop van jouw woning. Precies zoals jij het wilt. Zonder verrassingen achteraf. Ook een taxatie kunnen we voor je vezorgen; deze wordt snel en volgens de richtlijnen uitgevoerd.

Wonen in Voorschoten

Ten westen ligt de gemeente Wassenaar en wat meer zuidwestelijk liggen Scheveningen, Den Haag en Voorburg. 

Parallel aan het langgerekte dorp liggen de snelwegen A44 en A4. Voorschoten ligt tussen beiden in. Veel werkende inwoners zullen gebruik maken van het NS station. Binnen 10 minuten reis je met de trein naar Den Haag of Leiden Centraal.   

Voorschoten heeft een groen karakter door de Duivenvoordecorridor aan de zuid- en westkant van het dorp. Dit is een groene zone welke deel uit maakt van het Natuurnetwerk Nederland. De omliggende gemeenten werken hier samen aan het herstel van het oorspronkelijke natuurlandschap. In het gebied bevinden zich ook een aantal historische landgoederen. 

De langgerekte vorm van Voorschoten is ontstaan door de lintbebouwing in de middeleeuwen. Dit is nog terug te zien in de Voorstraat, midden in het dorp. Op dit oude plein zijn nog ouderwetse lantaarns, een dorpspomp, vele monumentale gevels en karakteristieke panden te vinden.  

Niet alleen de Voorstraat kenmerkt zich door monumentale werken. Heel Voorschoten telt ongeveer 103 rijksmonumenten, enkele oorlogsmonumenten en ruim 60 gemeentelijke monumenten. Onder andere het kasteel Duivenvoorde, de Dorpskerk, het Baljuwhuis en een aantal landgoederen en buitenplaatsen zijn de moeite waard om eens te bezoeken.  

Ieder jaar worden er meerdere terugkerende evenementen georganiseerd in het dorp. Op Koningsdag biedt de Oranjevereniging Koningin Wilhelmina de inwoners een uitgebreid programma met activiteiten aan. Eind juli vindt de Paardenmarkt op de Voorstraat plaats en wordt de kortebaandraverij gehouden. Het Weekend van Voorschoten in september staat bekend om de vele festiviteiten en de Open Monumentendag. 

Lees meer

Lees minder
Foto’s & video’s

Informatie over Voorschoten

 

Aantal inwoners 25.145

Man ⁄ vrouw 48,2% / 51,8%

Gem. persoonlijk ink. algemeen€ 28.000

Oppervlakte totaal 11.16 km2

Aantal woningen11.086

Gemiddelde woningwaarde (WOZ)€ 283.000

 

Jouw makelaar in Voorschoten

Jeordie Brouwer

Beëdigd NVM Makelaar-Taxateur o.z. / Directie

Neem contact op

Wil je meer weten van jouw makelaar over Voorschoten? Brand maar los, we staan voor je klaar!