Over Koudekerk aan den Rijn

Koudekerk aan den Rijn ligt ten noorden van de Oude Rijn tussen de steden Leiden en Alphen aan den Rijn. Tot 1 januari 1991 was Koudekerk een zelfstandige gemeente in Zuid-Holland.

Choiz in Koudekerk aan den Rijn

Choiz, jouw makelaar in Koudekerk aan den Rijn. De aan- of verkoop van je woning doe je samen met één van van de makelaars van Choiz. Met hun kennis en expertise kunnen ze jou perfect begeleiden. Ook een taxatie kan Choiz verzorgen; deze wordt snel en volgens de richtlijnen uitgevoerd.

Wonen in Koudekerk aan den Rijn

Na 1991 werd de voormalige gemeente onderdeel van Rijneveld, wat later gemeente Rijnwoude heette. Vanaf 1 januari 2014 behoort Koudekerk aan den Rijn tot de gemeente Alphen aan den Rijn.

Met de auto is het dorp bereikbaar via de N209 of afslag Hazerswoude op de N11. Vanuit Hazerswoude-Rijndijk is er een brug over de Oude Rijn naar Koudekerk.

De geschiedenis van Koudekerk aan den Rijn gaat ver terug in de tijd, deze begint al in de 12e eeuw. Vooral over de naam zijn verschillende verklaringen in omloop. De naam zou te danken zijn aan een oud Germaans volk, de Chauken. Een andere uitleg is dat 'koude' staat voor verlaten, Koudekerk zou een plaats zijn met een verlaten kerkje. In Duitsland en Frankrijk zijn gelijknamige plaatsen te vinden, Kaldenkirchen en Koudekerke-Dorp.

Een van de oudste bouwwerken van Koudekerk is de monumentale gotische dorpskerk. Van het voormalig kasteel Groot Poelgeest is alleen een achthoekig torentje overgebleven. Daarnaast zijn er diverse oude molens en boerderijen te vinden, welke als rijksmonumenten worden beschouwd.

In dit kleine dorp in Zuid-Holland zijn een aantal bekende Nederlanders geboren en opgegroeid, waar men trots op mag zijn. Onder andere de olympische sporters Hans Nieuwenburg (waterpolo) en Roy Heiner (zeilen), RTL-nieuwslezeres Daphne Lammers en een van 's werelds beste dj's, Armin van Buuren.

Lees meer

Lees minder
Foto’s & video’s

Informatie over Koudekerk aan den Rijn

 

Aantal inwoners 4155

Man ⁄ vrouw 49.0% / 51%

Gem. persoonlijk ink. algemeen€ 23.000

Oppervlakte totaal 10.3 km2

Aantal woningen1.793

Gemiddelde woningwaarde (WOZ)€ 264.000

 

Jouw makelaar in Koudekerk aan den Rijn

Jeordie Brouwer

Beëdigd NVM Makelaar-Taxateur o.z. / Directie

Neem contact op

Wil je meer weten van jouw makelaar over Koudekerk aan den Rijn? Brand maar los, we staan voor je klaar!