Over Haarlem

Haarlem, de stad die bekend staat om haar hofjes, de vele winkels en de Mug als inwoner. Deze middelgrote stad in de Randstad is de hoofdstad van Noord-Holland en ligt aan de rivier het Spaarne.

Choiz Makelaars in Haarlem

De makelaars van Choiz begeleiden jou bij de aankoop of verkoop van jouw woning in Haarlem. Met hun kennis en ervaring kunnen ze jou uitstekend advies geven. Ook voor een taxatie kun je bij ons terecht. Een taxatie voeren we snel en volgens de richtlijnen voor je uit. Choiz makelaars staat voor je klaar in Haarlem.

Wonen in Haarlem

De ligging ten opzichte van andere steden en het strand is ideaal. In de nabije omgeving liggen de plaatsen Amsterdam, Zandvoort, de Bollenstreek en de Haarlemmermeer. De bereikbaarheid van Haarlem per auto is goed, meerdere N-wegen bevinden zich door en rondom de stad en staan in verbinding met de snelwegen A9 en A200. Ook met het openbaar vervoer kun je gemakkelijk reizen, er zijn vele stads- en streekbussen en twee NS-stations, Haarlem en Haarlem-Spaarnwoude. 

De bedrijvige stad biedt veel arbeidsplaatsen, vooral inwoners uit de omliggende gemeentes komen naar Haarlem om te werken. Een groot deel van de Haarlemmers zelf reist dagelijks naar hun werk in Amsterdam, Schiphol, Hoofddorp en Leiden. 

De bijnaam van de Haarlemmer 'Mug' werd vroeger als scheldwoord gebruikt, maar tegenwoordig is menig inwoner hier trots op. Waar de naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk, er zijn verschillende verhalen die een verklaring geven. Het is mogelijk dat het betrekking heeft op de kleinzieligheid (muggenziften) van de mensen. Een andere mogelijkheid is dat het voortkomt uit de plaag muggen die Haarlem heeft geteisterd. 

Dat Haarlem een levendige stad is, blijkt wel uit de vele evenementen die worden georganiseerd, de drukke winkelstraten en het gezellige uitgaansleven in de cafés, discotheken en bioscopen. Daarnaast biedt Haarlem ook de kunstliefhebbers 15 prachtige musea, waaronder het Frans Hals Museum en het Teylers Museum. Op culinair gebied heeft de stad een veelzijdig aanbod, van een hippe koffiebar tot een brasserie met zonnig terras of een sterrenrestaurant. 

Ooit waren er 40 hofjes te vinden in en net buiten het Haarlemse centrum. Tegenwoordig zijn er nog 20 te bewonderen. In de hofjes zaten voornamelijk ouderen en bejaarde dames, zij woonden in kleine huisjes rond een ingericht binnenhofje wat als tuin diende. Elk hofje ziet er anders uit en heeft zijn eigen verhaal. Vandaag de dag zijn de hofjes nog steeds bewoond, maar komen er ook veel toeristen op af.

Lees meer

Lees minder
Foto’s & video’s

Informatie over Haarlem

 

Aantal inwoners 156.645

Man ⁄ vrouw 48,8% / 51,2%

Gem. persoonlijk ink. algemeen€ 24000

Oppervlakte totaal 29,22 km2

Aantal woningen72.356

Gemiddelde woningwaarde (WOZ)€ 229.000

 

Jouw makelaar in Haarlem

Eric van de Heisteeg

Beëdigd NVM Makelaar-Taxateur o.z. / Directie

Neem contact op

Wil je meer weten van jouw makelaar over Haarlem? Brand maar los, wij staan voor je klaar!